Cristoforo Colombo Passenger Terminal Refurbishment and Extension

Simple Interventions Make a Big Difference

As with many passenger terminals, the project responds to present day needs for a revised functional and distributional structure to handle the prospected increase in traffic flow. 

The current passenger distribution scheme remains unaltered having arrivals at ground level and departures on the first floor. The two new volumes foreseen in the extension are on the north and east sides of the existing Terminal building and have a twofold function. Firstly, they will favor passenger flow rationalization, and secondly, they will facilitate different exercises, including commercial activity improvements, along the main paths.

 


The eastern volume accommodates at ground level the new BHS, a boarding area for Schengen destinations, and the luggage claim extension. Security checks and the boarding area addition are on the first floor. The northern volume will host, at ground floor, a new boarding area for extra Schengen destinations and car rental services within the landside area. On the first floor, the increased existing boarding area meets extra Schengen destinations needs.

 


The renovated Terminal, characterized by black and white tones, calls to memory the typical local architecture. Local slate tiles serve as cladding and ample windows face the runway. The new volumes appear as white translucent volumes, giant lanterns during the nocturnal hours, visible from the sea. Internally, the color black underlines structural components against white flooring and ceilings.

Related Projects