Laveno Lakeside Masterplan: Resort and Residential Development

Cutting the Brownfield to Pieces

One Works developed the Ceramica Lago Masterplan after winning a competition in 2006. The project concerns the transformation of a former industrial site sitting on Lake Maggiore's shores, one of the most beautiful bodies of water in northern Italy. Now in phase of completion, the development is strategic for the town, both for its size and location. The masterplan reveals the property to the town of Laveno; an open space network is the means to reconcile the brownfield with the historical center.  Availing to Gustafson-Porter as landscape consultants, the proposal for the former ceramic plant involved residential complexes and tourist accommodations. Foreseen are also retail facilities, a hotel, spa, and public services. 

The masterplan sought contemporary interpretations of historical landscapes and architectures comparing them not only with the issues of current everyday life but also with those of the local Administration. Five leading architectural firms, coordinated by One Works, developed the articulated land parcels design foreseen in the plan.

 

The strength of the masterplan lies in the re-organization of most accommodation services within one of the unique historical industrial structures on the sites western lakefront. The new scheme respects the site and building scale and intends to provide a volumetric distribution conforming to Laveno's urban fabric. 

 

 

A waterfront park links together the surrounding mountains, the lake and the town from a singular panorama. A part from the main walkway, the public spaces found between the lakefront buildings connect the gardens located at the east end of the lake. The minute morphology given to the new settlement underlines the importance of maximizing pedestrian permeability.

 

The five urban parcels are each identifiable and characterized by the architectural elements diverse implementation; Lot 13 is the most significant intervention of them all. The project is composed of three different volumes juxtaposed on top of a street lined base, characterized by the restored industrial facade. All apartments enjoy direct views of the lake and high-energy efficiency.

 

The park is the principal unifying element that creates both a perceptive and physical link between the mountains and the lake. Articulated in relation to the functions that are to be performed the green areas allow views of the commercial activities located in the lake front buildings while offering more contemplative spaces highlighted by large pergolas.

Related Projects Related News